Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae). Ο Αρχαίος Αμάρακος ή το Αμάρακον. Το φυτό αυτό είναι ξένο στη μανιάτικη χλωρίδα. Είναι φερτό με τα υλικά για την ασφαλτόστρωση των δρόμων, γι’ αυτό φυτρώνει στο πλάι των ασφαλτοστρωμένων δρόμων.
Το φυτό αναπτύσσεται αρκετά, κάτω από κατάλληλες συνθήκες και όταν η χρονιά είναι πλούσια σε βροχοπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το μισό μέτρο. Τα φύλλα του είναι σχιστά, ο βλαστός του κυλινδρικός και τα άνθη του κίτρινα ή λευκά με κίτρινη βάση. σε σχήμα μεγάλης μαργαρίτας.
Τα άνθη του όσο και τα σχιστά φύλλα του χρησιμοποιούνται τη Μεγάλη Πέμπτη στη διακόσμηση των πασχαλινών αυγών. Μέσα σε μια νάιλον κάλτσα, τυλίγεται μαζί με το αυγό η μαργαρίτα ή το φύλλο του και τοποθετούνται μέσα στη βαφή. Με το τρόπο αυτό η νοικοκυρά πετυχαίνει όμορφα σχέδια στα βαμμένα αυγά, τα οποία στολίζει τις γιορτινές αυτές μέρες.
Με μια ιστορία που χρονολογείται από το 15ο αιώνα π.Χ., το χρυσάνθεμο στην μυθολογία έχει ένα πλήθος ιστορίες και συμβολισμούς. Ονομάστηκε έτσι από το ελληνικό πρόθεμα «Chrys-” που σημαίνει χρυσό (το αρχικό χρώμα ) και “-ανθέμιο,” που σημαίνει λουλούδι, χρόνια οι καλλιέργειας έχουν παραγάγει μια πλήρη γκάμα από χρώματα, από λευκό, κίτρινο,πορφυρό έως το κόκκινο.Τα χρυσάνθεμα συμβολίζουν την αισιοδοξία και τη χαρά. Το 13ο λουλούδι για την επέτειο γάμου. Στην Ιαπωνία, υπάρχει ακόμη και μια «Γιορτή της Ευτυχίας» για να γιορτάσουν αυτό το λουλούδι κάθε χρόνο.